Sezon jesienny obfituje w różnego rodzaju infekcje. Do najczęstszych problemów z naszym zdrowiem należy zaliczyć przede wszystkim zakażenia wirusowe, które odpowiadają za gorączkę, uczucie rozbicia, kaszel oraz katar. Naturalne sposoby jak syrop z czarnego bzu są bardzo pomocne w walce z infekcją!
Jak poradzić sobie z infekcją najskuteczniej?
Powszechna medyczna prawda głosi, że leczone przeziębienie trwa tydzień, a nieleczone siedem dni! Cóż, jest to całkowita prawda – jak dotąd brakuje kierunkowych leków przeciwko przeziębieniom, gdyż wirusów je wywołujących jest bardzo dużo, a stan jest na tyle lekki, że stosowanie leków może być całkowicie niewskazane – głównie ze względu na ekspozycję na działania niepożądane tychże substancji. Dlatego też warto w tym okresie wypoczywać, spożywać duże ilości płynów oraz unikać nadmiernych wysiłków – swoje trzeba zwyczajnie przeleżeć w łóżku!
Do najczęstszych czynników etiologicznych przeziębień należy zaliczyć:
- rhinowirusy,
- koronawirusy
- adenowirusy,
- norowirusy,
- wirusy paragrypy.
Odpowiadają one za większość infekcji górnych dróg oddechowych. Najczęściej wirusy te kolonizują i rozmnażają się w nabłonku nosogardła – to właśnie ta kolonizacja odpowiada za występowanie bólu gardła, kataru, zapaleń spojówek oraz kaszlu. Istnieją preparaty wzmagające odporność i działające przeciwwirusowo – głównie za sprawą obecności między innymi fosforanu inozyny, który wpływa na podział cząsteczek wirusa, skutecznie go uniemożliwiając. Skuteczność ogólna nie jest jednak na tyle wysoka, aby każdorazowo stosować te preparaty. O wiele lepiej sprawdzają się składniki diety zawierające duże ilości witaminy C – między innymi owoce, acerola oraz między innymi syrop z czarnego bzu, który ze względu na dużą zawartość tej substancji wpływa korzystnie na ograniczanie stanu zapalnego, rozmnażanie patogenów oraz powrót do zdrowia.
Jak działa witamina C, którą zawiera syrop z czarnego bzu?
Witamina C ma silne właściwości modulujące układ odpornościowy – szczególnie w zakresie limfocytów Th2 i Th1. Pod wpływem ekspozycji na kwas askorbinowy dochodzi do ograniczenia produkcji cząsteczek związanych ze stanem zapalnym – chemokin, cytokin oraz interleukin. Witamina C może być spokojnie stosowana nawet w dużych dawkach, ze względu na całkowitą eliminację z organizmu.