Witaminy z grupy B nie cieszą się takim zainteresowaniem jak witaminy A, C czy E. Być może jest to jeden z powodów częstego niedoboru witaminy B3 u większości społeczeństwa. Jakie ma właściwości, czym może grozić nieodpowiednie stężenie niacyny w organizmie oraz jakie są jej najcenniejsze źródła?
Niacyna: podstawowe informacje
Witamina B3 ma zaskakująco dużo (jak na substancję tego rodzaju) innych nazw – równorzędne to witamina PP, niacyna oraz, co może niektórych zaskakiwać, kwas nikotynowy. Jej podstawą rolą jest utrzymanie prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego. Niacyna bierze także udział w syntezie hormonów płciowych, takich jak insulina, kortyzol i tyroksyna. Według badań niektórych naukowców suplementowanie witaminy B3 może poprawić zdolność komórek odpornościowych do walki z bakteriami atakującymi nasz organizm.
Objawy niedoboru i nadmiaru witaminy B3
Niedobór niacyny może wyrządzić w organizmie duże szkody. Jedną z możliwych konsekwencji jest nawet pelagra, której charakterystycznymi objawami są: zaczerwienienie i szorstkość skóry, pęcherze przemieniające się we wrzody, przebarwienia pojawiające się na dłoniach, twarzy i szyi, a także stan zapalny jamy ustnej czy zaburzenia układu nerwowego. Nadmiar również może spowodować nieprzyjemne konsekwencje; zbyt dużo witaminy B3 w organizmie zwiększa oporność na insulinę u osób dorosłych, u których ryzyko wystąpienia cukrzycy insulinozależnej jest wyższe. Nadmiar niacyny może prowadzić także do pojawienia się problemów kardiologicznych (arytmii serca) czy powstania zaburzeń skórnych.
Źródła witaminy PP i suplementacja
Niacyna występuje przede wszystkim w mięsie i przetworach mięsnych, w produktach zbożowych i ziemniakach, orzechach arachidowych czy niektórych rybach (takich jak np. łosoś czy wędzona makrela). W niektórych sytuacjach warto sięgnąć po witaminę B3 w postaci suplementu diety – zazwyczaj preparaty tego rodzaju dostępne są w postaci kapsułek.