Wielu hodowców zadaje sobie pytanie: jak poprzez karmienie loch można poprawić efektywność produkcji? Istnieje kilka sposobów, postaramy się przedstawić j w poniższym artykule. Zapraszamy zatem do lektury.
Co to jest efektywność produkcji trzody chlewnej?
Przede wszystkim trzeba zadać sobie pytanie, czym jest efektywność produkcji. Zwykle mówimy o dobowym przyroście masy prosiąt – im ten parametr jest wyższy, tym lepiej. Warto jednak zwrócić także uwagę na koszt związany z zakupem karmy. Mieszanka paszy może bowiem stanowić nawet 60 do 70 % kosztów produkcji. Warto więc zadbać o to, by karma była jak najlepiej przyswajana – mówimy tu o strawności paszy. Z tego względu żywienie świń jest kluczowe dla poprawy efektywności.
W przypadku produkcji trzody chlewnej stałe powiększanie się jej także jest istotne. Dziś wielu hodowców walczy o osiągnięcie jak najliczniejszych miotów. Trzeba jednak równolegle zadbać o wysoką przeżywalność prosiąt. Dotyczy to zarówno minimalizacji liczby martwo urodzonych prosiąt jak i wysoką przeżywalność prosiąt ssących.
Ostatecznie, hodowla trzody przysporzy znacznie mniej problemów, gdy żywienie świń obejmie wszystkie niezbędne składniki. To nie tylko poprawa wzrostu prosiąt (dobowego przyrostu masy), ale także ich zdrowia.
Żywienie świń – jak poprawić pobieralność i strawność paszy?
Efektywne żywienie świń polega w dużej mierze na nakłonieniu ich do przyswajania konkretnych składników odżywczych. Niestety, często nie jest to możliwe ze względu na preferencje smakowe, a nawet kolorystyczne samych świń. Można natomiast stosować podczas doboru mieszanki paszy jej gniecenie i śrutowanie. Dzięki temu świnie przyjmą także mniej lubiany pokarm, co pozytywnie odbije się na ich zdrowiu, przyroście masy i efektywności hodowli.
W celu łatwego pokrycia wszystkich potrzebnych składników warto zastosować żywienie na sucho. Stosowanie suchej karmy ma jednak także pewne wady, o czym w dalszej części artykułu.
Sucha karma – korzyści i zagrożenia wynikające z żywienia świń na sucho
Stosowanie suchej karmy w żywieniu świń pozwala obniżyć koszty. Nie tylko można całkowicie zautomatyzować i zmechanizować podawanie kaszy. Sam jej transport, czy przechowywanie także są tańsze, co obniża koszty inwestycyjne w hodowli trzody chlewnej.
Karmienie na sucho ma także pewne wady. Sucha pasza powoduje pylenie, przez co nie tylko jej część jest utracona. Pył z karmy może powodować podrażnienie błon śluzowych u trzody chlewnej, a to bezpośrednio przyczynia się do wzrostu liczby infekcji. Sucha karma mieszanka może powodować również rozwarstwienie jej poszczególnych składników, co też nie jest korzystne. Można też zaobserwować nieco mniejsze spożycie paszy suchej, niż mokrej.
Czym właściwie jest żywienie na mokro? W tym procesie często stosuje się uboczne produkty branży rolniczej i spożywczej. Należą do nich serwatka, czerstwe pieczywo, ziemniaczana pulpa lub wywar gorzelniczy.
Partnerem materiału jest Livelle