Ciąża to bez wątpienia wyjątkowy okres w życiu kobiety, ale również bardzo wymagający. Zdrowy tryb życia i prawidłowe odżywianie, nabierają wtedy jeszcze większego znaczenia, ponieważ dostarczane sobie w tym czasie substancje odżywcze mają wpływ nie tylko na zdrowie matki, ale i rozwijającego się życia. Ewentualne niedobory mogą nieść ze sobą negatywne skutki w postaci ryzyka wczesnego porodu, wad rozwojowych jak i niekorzystnie wpływać na stan zdrowia dziecka w przyszłości. To, dlatego odpowiednio dobrany suplement diety dla kobiet w ciąży jest niezwykle istotny.
Jaka powinna być dieta kobiety ciężarnej?
Przede wszystkim zbilansowana i różnorodna. Suplement diety dla kobiet w ciąży ma stanowić jedynie dodatek do niej, celem uzupełnienia poszczególnych witamin i składników mineralnych. Warto pamiętać, że prawidłowe odżywianie w okresie ciąży, ma służyć nie tylko zaspokajaniu bieżących potrzeb organizmu i rozwijającego się płodu, ale również tworzeniu swojego rodzaju rezerw, które zostaną wykorzystane w okresie karmienia piersią. Co więcej, odpowiednia dieta pozwala szybciej wrócić do formy po porodzie.
Ważne, aby w jadłospisie przyszłej mamy uwzględnić wszystkie grupy spożywcze znane z piramidy zdrowego żywienia. Mowa o produktach zbożowych (najlepiej pełnoziarnistych), owocach i warzywach jak również dobrej jakości chudym mięsie, rybach, nabiale i jajach.
Należy pamiętać, że w okresie ciąży wcale powinno się jeść za dwoje, ale dla dwojga. Zapotrzebowanie energetyczne, nie wzrasta w zawrotny sposób (jest to ok. 300-400 kcal więcej w II trymestrze i 400-500 kcal w trymestrze III w porównaniu do zapotrzebowania kalorycznego sprzed ciąży), jednak zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze już tak.
Warto sięgać po świeże warzywa i owoce – ich dodatek do każdego posiłku pozwoli nie tylko dostarczyć organizmowi witamin, ale i uniknąć zaparć z którymi niestety często borykają się przyszłe mamy. Aby zwiększyć przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E oraz K) kolorową sałatkę polecamy skropić oliwą.
Zdajemy sobie sprawę, że ciążowe zachcianki i nietolerancje mogą znacząco ograniczyć dania jakie chciałaby widzieć w swoim menu przyszła mama, jednak wspomniana już różnorodność jest bardzo ważna – należy pamiętać, aby nie jeść cały czas tych samych produktów.
Posiłki powinny być mniejsze, ale częstsze o regularne – pomoże to zapanować nad napadami głodu, jak również korzystnie wpłynie na metabolizm. Jeżeli przekąska między posiłkami, to tylko wartościowa – warto sięgnąć po owoc lub orzechy. Nie wolno zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Zaleca się, aby ciężarna piła ok 2,5 l płynów dziennie: głownie wody, ale też świeżo wyciskanych soków czy herbat owocowych i ziołowych (za wyłączeniem tych niewskazanych w ciąży).
Jakie suplementy dla przyszłej mamy?
Odpowiedni suplement diety dla kobiety w ciąży powinien zostać prawidłowo skomponowany i zawierać składniki o wysokiej biodostępności. Czym się kierować w wyborze? Bardzo dobrymi wskazówkami są rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP) jak również certyfikat GMP świadczący o dobrych praktykach produkcyjnych.