Przepis na kurczaka curry

kurczak curry

W XVI wieku hinduscy kucharze w królewskiej kuchni Akbar wprowadzili pierwszy udokumentowany przepis na kurczaka. Według pierwotnego przepisu cały kurczak był faszerowany mielonym mięsem kozim na przyprawach i powoli pieczony na otwartym ogniu przez wiele godzin. Samo curry pochodzi z subkontynentu indyjskiego, a słowo pochodzi od indyjskiego tamilskiego słowa „Kari”, co oznacza sos lub zupę z ryżem.

Curry, jako przyprawa składa się z mieszanki przypraw, z których kolendra, kurkuma, kminek i czerwona papryczka chili są prawie zawsze stałym składnikiem. Chociaż curry to indyjskie danie zostało ono zmodyfikowane pod kątem brytyjskich gustów kulinarnych. Anglicy przyczynili się także do popularyzacji tego dania na Karaibach, kiedy wraz z robotnikami z Indii przywieźli kurczaka curry na Jamajkę. Dziś Chicken Tikka Masala to prawdziwe danie narodowe wielu nacji.

Ile jest rodzajów curry? 

Tak wiele! „Curry” to tak naprawdę po prostu sos lub sos doprawiony kombinacją suszonych przypraw. danie jest proste i dlatego mnóstwo krajów, wiele kuchni wypracowało swoją własną wersję. W Tajlandii najpopularniejsze jest curry czerwone. Zielone lub żółte curry, jest typowo japońskie lub indonezyjskie. Są też słynne curry z Jamajki, Trynidadu, a także różne regionalne curry z całej Afryki i Bliskiego Wschodu.

Co to jest żółte curry?

Żółte curry to mieszanka przypraw, która zwykle zawiera kminek, kolendrę, kurkumę, kozieradkę, czosnek i kilka innych przypraw. Ponieważ jest to mieszanka przypraw, każda marka będzie inna. Zazwyczaj mieszanki te nie są super ostre. Żółte curry podnosi smak  potrwa kuchni indyjskiej i jest niezwykle praktyczne. Dzięki gotowej mieszance wszystkie pyszne indyjskie przyprawy mogą zostać doprawione w idealnych proporcjach.

Co to jest garam masala? 

Garam masala to kolejna mieszanka indyjskich przypraw, która jest nieco słodsza niż curry, ale bez której nie da się przyrządzić idealnego kurczaka. Przyprawa ta jest ciepła i ziemista, dzięki takim przyprawom jak cynamon, pieprz, kardamon i gałka muszkatołowa. Dodana do kurczaka świetnie pogłębia i słodzi smak naszego curry i doskonale równoważy żółte curry. Dobra rada: przed przygotowaniem kurczaka curry wrzuć wszystkie te przyprawy prosto na suchą patelnię, której będziesz używać do curry i praż je przez kilka minut na średnim ogniu.

Indyjskie curry jest najlepsze?

Po tym wstępie, czas na przygotowanie smacznego curry według tradycyjnej receptury. Oto wszystko, czego będziesz potrzebować:

  • żółte curry w proszku
  • garam masala
  • pierś z kurczaka lub udka
  • Sól
  • mleko kokosowe
  • Oliwa z oliwek
  • cebula
  • papryczka jalapeno
  • czosnek
  • Imbir
  • świeży sok z cytryny
  • bulion z kurczaka
  • skrobia kukurydziana
  • kolendra

Czas na przepis kurczak curry 

Najpierw posiekaj kurczaka w średnią kostkę. Możesz użyć piersi z kurczaka, udka z kurczaka. Do posiekanego mięsa dodaj połowę mieszanki przyprażonych przypraw i wymieszaj. Nie zapomnij posolić mięsa. Następnie dodaj puszkę mleka kokosowego do kurczaka i odstaw na bok. Mięso odstawiamy i marynujemy przez kilka minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Obrane imbir i czosnek posiekaj razem na drobniutką kostkę. Posiekaj cebulę i jalapeno i wrzuć na podgrzaną patelnię. Nie dodawaj nasion z papryczki, chyba że lubisz bardzo ostry smak. Podsmaż cebulę i papryczki jalapeno i dodaj resztę prażonych przypraw. Dodaj imbir i czosnek po kilku minutach, a następnie wyciśnij cytrynę, aby podkreślić te smaki! Gdy wszystko będzie już przypieczone i zacznie pachnieć intensywnie, dodaj marynowanego kurczaka. Dodaj też nieco bulionu z kurczaka, a następnie gotuj na wolnym ogniu. Na koniec zagęść całość szybko mąką kukurydzianą. W tym celu rozmieszaj łyżkę skrobi kukurydzianej w minimalnej ilości zimnej wody i dodanie do curry. Carry stanie się dzięki temu kremowe i gęste. Na koniec dodaj garści kolendry, bez której nie może się obejść żadne curry z kurczaka.

Z czym serwować kurczaka curry? 

Z całą pewnością, podstawowym dodatkiem jest ryż. Prawie wszystkie curry, bez względu na to, skąd pochodzą, podawane są z ryżem. Innym popularnym dodatkiem do curry z kurczakiem są indyjskie, tradycyjne podpłomyki. Jako dodatek można spróbować sałatki z ogórków z indyjską gamą przypraw lub z kolendrą i limonką. Dodatek ogórka doda posiłkowi przyjemnego, lekkiego, chłodzącego smaku. Dobrze komponują się także smażone warzywa takie, jak cukinia, dynia, kalafior czy brokuły. Ostatecznie curry można podać z zielona sałatą, która w zasadzie pasuje do wszystkiego.

Jak przechowywać kurczaka curry?

Cechą charakterystyczną kurczaka curry jest to, że następnego dnia po przygotowaniu jest jeszcze lepszy! Oznacza to, że jest to świetny posiłek, który można przygotować go z wyprzedzeniem.  Danie można jeść  w ciągu 2-4 dni, gdyż łatwo je podgrzać na wolnym ogniu lun w mikrofalówce. Curry doskonale się mrozi. Chcąc przygotować curry po zamrożeniu, rozmrażaj je w lodówce przez 24 godziny, a następnie postępuj zgodnie z tymi samymi instrukcjami dotyczącymi podgrzewania. Curry to proste i smaczne danie, które zawsze wychodzi nawet najmniej wprawionym kucharzom. Smacznego!