Produkty BIO, eco i organic – czym się różnią?

W ostatnich latach zauważa się znaczny wzrost zainteresowania wokół zdrowej żywności. Konsumenci chętnie dali się porwać zakupom produktów zawierających takie oznaczenia, jak BIO, organic czy eco. Czy słusznie? Czy warto wrzucać do koszyka żywność ekologiczną? I wreszcie – czym różnią się poszczególne nazwy?

Żywność ekologiczna a wymogi UE

Mówi się, że żywność ekologiczna jest zdrowa, ale nie każda zdrowa żywność jest z kolei ekologiczna. Nad funkcjonowaniem przedsiębiorstw produkujących ekologiczną żywność czuwają władze Unii Europejskiej, tworząc restrykcyjne przepisy prawa.

Z troski o jak najlepszą jakość produktów wprowadzanych na rynek, muszą one uzyskać odpowiedni certyfikat. To z kolei oznacza przystosowanie całego gospodarstwa do produkcji tak, a by było samowystarczalne i nie obciążało środowiska naturalnego.

produkty eco

Czy BIO, eco i organic to wyrazy używane zamiennie?

W sklepach i marketach spożywczych coraz częściej można znaleźć półki, na których znajdują się produkty BIO, oraz te oznaczone jako eco lub organiczne. Czy wszystkie te pojęcia to tylko synonimy? Dobrze wiedzieć, że nawet słowa o podobnym znaczeniu, stosowane są zazwyczaj w różnym kontekście. Tutaj jest podobnie – produkty oznaczone tymi terminami brzmią co prawda podobnie, lecz kryje się pod nimi coś innego.

Produkty oznaczone jako organiczne

Nawiązując do definicji słownikowej, „organiczny” oznacza należący do świata roślinnego lub zwierzęcego. Produkty organiczne muszą powstawać z zachowaniem pewnych standardów. Normy unijne pod tym względem wskazują, że produkt organiczny musi zawierać w swoim składzie co najmniej 95% składników naturalnych. Cały proces produkcyjny musi odbywać się z całkowitą troską o kondycję gleby.

Artykuły BIO

Przedrostek „bio” pochodzi z greki i oznacza „życie”. Produkty BIO odnoszą się zatem do produktów zawierających wysoką zawartość składników naturalnych, których jakość potwierdzono certyfikatem. Tego typu artykuły powstają w zgodzie z przyrodą i nie zakłócają jej naturalnego cyklu życia. Oznacza to, że produkty BIO są nie tylko korzystne dla zdrowia, ale i powstają w harmonii z fauną i florą.

Wyroby eko

Ten przedrostek z kolei spotyka się nie tylko na opakowaniach żywności, ale i na artykułach chemicznych czy kosmetykach. Jeśli coś jest eko, jest ściśle powiązane ze środowiskiem naturalnym. Dziś w ofercie sklepów mamy więc przyjazne naturze środki czystości oraz produkty, które zawierają minimalną ilość substancji szkodliwych dla przyrody. Spożywanie produktów eko czy użytkowanie ich w celach higienicznych oznacza działanie, które ma na celu utrzymanie równowagi ekosystemu.

Konsumencka świadomość ekologiczna jest coraz większa. Produkty BIO, organiczne czy eko lądują w koszykach częściej niż kiedykolwiek. To pozytywny trend, który wpływa nie tylko na zdrowie, ale i całe otoczenie. Warto jednak sprawdzać, czy na opakowaniu danego produktu znajduje się specjalne oznaczenie. Jeśli producent pomyślnie przeszedł proces certyfikacji, z pewnością pochwali się tym na opakowaniu swojego artykułu.

Partnerem materiału jest sklep spożywczy online Polski Koszyk.