Zakładając lokal gastronomiczny, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Przede wszystkim, konieczne jest wskazanie, jakiego rodzaju punkt ma to być. Bar, restauracja, stołówka – każde z nich potrzebują oddzielnych rozwiązań. Ograniczona ilość miejsca, duża liczba pracowników, wszystko to sprawia, że odpowiednie przygotowanie lokalu jest jednocześnie trudne i czasochłonne. Szczególnie że błędy w planowaniu mogą skończyć się ograniczonymi możliwościami lokalu w obsłudze gości. W jaki sposób zmieścić wszelkie najważniejsze sprzęty: lodówki, szafki, zmywarki gastronomiczne?
Zmywarki podblatowe do kuchni w barze
Tradycyjnie w barach ilość miejsca jest mocno ograniczona. Często jest wręcz tak, że barowa kuchnia nie zajmuje oddzielnego pomieszczenia, a jest integralną częścią lokalu, widoczną dla klienteli. Większość sprzętów musi się więc zmieścić pod blatem, gdzie jest najwięcej miejsca i obsługa ma do nich najłatwiejszy dostęp. Dlatego też tak ważne jest, aby sprzęt był odpowiednio zminiaturyzowany. Chłodziarki od dawna sprzedawane są w rozmiarach przystosowanych do zamontowania pod kontuarem, a więc znalezienie odpowiedniej nie powinno stanowić problemu. Inną sprawą jest montaż zlewu. Jak wiadomo, kieliszki i szklanki muszą być na bieżąco dokładnie myte i suszone. Teoretycznie, rozwiązaniem jest zlew, który i tak znajduje się w każdym barze, jednakże nie jest to dobry pomysł. Im większy zmywak, tym trudniej ukryć go przed oczami klientów. Mycie naczyń nie jest czynnością, której oglądanie może być biletowane. Dobrym rozwiązaniem są więc podblatowe zmywarki barowe. Ich niewielkie gabaryty, odpowiednia pojemność oraz szybkie programy mycia sprawiają, że nigdy nie brakuje czystych naczyń.
Kuchnia restauracyjna zależna od skali
W pełnowymiarowej kuchni, takiej, jakie występują w restauracjach lub też stołówkach, o miejsce nie trzeba się martwić. Można więc zainwestować w pełnowymiarowe meble i sprzęty. Jednym z nich mogą być zmywarki kapturowe, a nawet tunelowe. Ogromną zaletą tych ostatnich jest szybkość mycia. Proces czyszczenia jest niemal całkowicie automatyczny, więc nie musimy delegować do jej obsługi dodatkowych osób. Poza tym ich praca charakteryzuje się szybkością, dokładnością oraz wodo- i energooszczędnością.
Odpowiednie rozplanowanie sprzętów w kuchni jest podstawą stworzenia sprawnie działającego lokalu gastronomicznego. W trakcie wykonywania poszczególnych czynności konieczna jest swoboda ruchów i pewność, że wszystkie najpotrzebniejsze przyrządy są pod ręką. Dlatego też odpowiednie umieszczenie poszczególnych mebli i sprzętów jest tak ważne we wszelkiej wielkości lokalach.