Spośród wielu rodzajów żywności, owoce morza stanowią niezwykle zdrowy i wartościowy posiłek. Jeszcze kilka lat temu zaliczano je do wykwintnych i egzotycznych dań, dziś natomiast nikogo nie dziwi już widok osoby spożywającej homara przy restauracyjnym stole. Jak prawidłowo jeść owoce morza?
Kalmary, krewetki i ośmiornice
Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych na świecie. Udowodniono, że statystyczny Włoch dożywa sędziwego wieku w dobrym zdrowiu, spożywając posiłki oparte na owocach morza. Co takiego skrywają w sobie te przysmaki? To przede wszystkim doskonałe źródło łatwo przyswajalnego i wartościowego białka. Owoce morza to skarbnica witamin z gruby B, witaminy D, A oraz E, a także spora zawartość cennych kwasów Omega-3, cynku i żelaza, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Co jeszcze zawierają w sobie frutti di mare? Na pewno cenny jod, fosfor, miedź i fluor, a także sporo wapnia, które jest budulcem kości.
Jedno danie w wielu odsłonach
Świat pokochał owoce morza nie tylko za właściwości odżywcze, lecz również za to, że można je przygotować i podać na wiele sposobów. Z powodzeniem można serwować je jako przekąski, mogą być jednym ze składników sałatek czy zup. Istotną zaletą owoców morza jest krótki czas przygotowywania. Można je piec, dusić, gotować i smażyć, a niektóre także zjadać na surowo.
Jak spożywać owoce morza?
Coraz częściej w kartach dań restauracji spotyka się krewetki, homary czy małże. Dziś nadal spore grono konsumentów rezygnuje z degustacji tak pysznych przysmaków z obawy o ich nieprawidłowy sposób spożywania.
No cóż, nie da się ukryć, że jedzenie owoców morza to „brudna robota”. Część z nich spożywa się palcami. W ten sposób je się na przykład krewetki, gdy podano je jako przystawkę. Należy chwycić je za głowę oraz tułów, a następnie przekręcić, by rozerwał się pancerz. Mięso można wyjąć palcami lub za pomocą widelca.
Jedzenie homara to również jedna z problematycznych czynności. Kelner serwujący to danie przynosi serwetę lub fartuch, by klient nie pobrudził odzieży podczas jedzenia. Szczypce homara należy odłamać za pomocą specjalnych kleszczy. W szczypcach znajduje się mięso, które należy wyciągnąć przy pomocy długiego widelca. Z kolei wyjadanie mięsa z korpusu homara pójdzie znacznie łatwiej. Tę część kucharz najczęściej przekrawa wzdłuż, aby ułatwić konsumpcję klientowi.
A co z małżami, które uznawane są za afrodyzjak? Ich spożycie zależy od sytuacji. Jeśli posiłek serwowany jest w restauracji lub na eleganckim przyjęciu, zawartość muszli należy wyjąć widelcem i spożyć na jeden kęs. Przed włożeniem mięsa do ust można umoczyć je w sosie. Jeśli natomiast charakter przyjęcia jest mniej oficjalny, małże można spożywać, wysysając ich zawartość ze skorupki.
Spożywanie owoców morza to niewątpliwa przyjemność i sposób na dostarczenie organizmowi cennych witamin. Zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety, by cieszyć się zdrowiem równie długo, co mieszkańcy krajów śródziemnomorskich.
Partnerem materiału jest Fish House Seasfood – restauracja z owocami morza Kraków.