Niektórzy nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki małej czarnej, ale jest też grono osób, które zdecydowanie wolą herbatę. Jeśli jesteś jednym z nich, to bardzo dobrze, ponieważ oprócz dobrego smaku i zastrzyku energii o poranku możesz zapewnić sobie równie solidny zastrzyk zdrowia. Co warto wiedzieć o właściwościach herbaty?
Herbaty i ich skład
Herbata oprócz różnych właściwości smakowych ma również różne właściwości odżywcze. Czy wiesz, że możesz dzięki niej rozbudzić się równie dobrze, jak po wypiciu filiżanki kawy? Mało kto wie, ale zawiera ona kofeinę, która skutecznie może dać sporego kopniaka do działania. Kolejna kwestia, to dostarczanie organizmowi dużej dawki wapnia, krzemu, potasu, a także białek oraz witamin, a wśród nich genialnie wpływającej na odporność C, a ponadto K, B1 oraz B2. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że przez badaczy wymieniana jest także prowitamina A. Oczywiście powiedzenie, że co za dużo, to nie zdrowo sprawdza się także w przypadku herbat, a szczególnie czarnej oraz czerwonej. Wszystko z uwagi na fakt, że zawierają one szczawiany w dość sporej ilości, a także kofeinę, więc siłą rzeczy, trzeba zachować umiar w ich piciu. Co do ilości kofeiny w herbacie, to dużo zależy od tego, o jakim jej rodzaju mówimy. Nie bez znaczenia pozostaje też czas parzenia.
Przeczytaj także: http://www.informatorspozywczy.pl/czekolada-konfitury-wlasciwosci-wplyw-na-zdrowie/
Rodzaje herbat i ich właściwości
Do najpopularniejszych herbat należy czarna, a jeśli chodzi o jej właściwości, to wiele zależy od jej składu. Niemal wszystkie działają pobudzająco, przyspieszają wentylację płuc, a ponadto akcję serca. Obniża ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, działa przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. Jeśli dłużej ją parzymy nabiera właściwości odprężających. Herbata zielona natomiast wpływa też na zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowych, a ponadto niektóre badania przypisują jej też właściwości przeciwnowotworowe. Yerba mate ma sporo witamin, a wśród nich A, B1 i B2, podobnie jak zielona ułatwia trawienie. Czerwona herbata jest najbardziej aromatyczna ze wszystkich, także sprzyja trawieniu i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Biała natomiast ma bardzo właściwości antyoksydacyjne.
Gdzie kupować herbaty
Warto, aby produkcja herbaty odbywała się w sposób jak najbardziej naturalny. Herbaty, jeśli mają wykazywać swoje właściwości powinny być pozbawione wszelkich ulepszaczy, chemii etc. Mowa też o wzmacniaczach smaku, więc stawiajmy je w postaci produktów naturalnych. Najlepiej jest po prostu szukać ich w sklepach takich jak ten: https://wyrobynaturalne.com. Ekologia ma znaczenie na każdym polu naszego życia, więc warto jest sięgać po produkty ekologiczne, które dostarczą nam cennych składników odżywczych, a przy okazji są produkowane w trosce o środowisko.