Cukrzyca to nie wyrok – dieta dla cukrzyka obfituje w wiele smacznych pozycji

dieta cukrzyka

Z cukrzycą zmaga się niemal 7% Polaków, a w skali światowej jest to choroba okrzyknięta mianem epidemii. Na szczęście komfort życia pacjenta może poprawić prawidłowo skomponowana dieta. Sprawdź, jak powinno wyglądać odżywianie cukrzyków.

Cukrzyca to grupa chorób metabolicznych, które charakteryzują się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi wynikającym z zaburzeń wydzielaniu lub działaniu insuliny. Daje wiele typowych objawów, wśród których wymienić można m.in. wzmożone pragnienie, zmniejszenie elastyczności skóry, suchość skóry, osłabienie i senność, skłonność do zakażeń układu moczowo-płciowego, wielomocz.

Odżywianie cukrzyków – na czym polega?

Dieta dla cukrzyka odgrywa istotną rolę, ponieważ stanowi jeden z najważniejszych elementów pomagających poprawić komfort życia. Odpowiednio skomponowane menu dla cukrzyka pozwala wyrównać glikemię, a także umożliwia dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dlatego tak ważne jest, aby trzymać się ogólnych zaleceń podczas przyrządzania dań dla cukrzyka.

– Wiele osób zastanawia się, czego nie jeść przy cukrzycy, a co jest dozwolone. Warto pamiętać, że odżywianie cukrzyków powinno bazować na zdrowych nawykach żywieniowych z uwzględnieniem regularności posiłków oraz spożywania dań w odpowiednich odstępach czasowych. To po prostu plan zdrowego odżywiania – tak pisze na swoim blogu dietetyk kliniczny Michał Wrzosek.

Dieta dla cukrzyków powinna zatem uwzględniać m.in.:

  • odpowiednio zbilansowane posiłki – dostarczające właściwe ilości białka, tłuszczów i węglowodanów;

  • dania dla cukrzyka bazujące na produktach charakteryzujących się niskim indeksem glikemicznym;

  • stałe pory przyjmowanych posiłków – najlepiej w odstępach 3 lub 4-godzinnych, aby nie dopuścić do uczucia głodu.

Powyższe zasady pomagają utrzymać poziom glukozy we krwi na stałym poziomie. To zaś podstawa skutecznego leczenia cukrzycy bez ryzyka wystąpienia powikłań zdrowotnych.

Cukrzyk – co powinien jeść?

Dieta dla cukrzyka wcale nie musi wiązać się z wielkimi wyrzeczeniami. Chociaż kojarzy się z niewielkimi porcjami, tak naprawdę diabetyk nie może odczuwać głodu. Dlatego podstawą są prawidłowo skomponowane posiłki z uwzględnieniem takich produktów spożywczych jak np.:

  • produkty pełnoziarniste;

  • warzywa;

  • rośliny strączkowe;

  • ryby;

  • oleje roślinne;

  • owoce (w ograniczonych ilościach).

Zastanawiasz się, jak wyglądają przykładowe dania dla cukrzyka? Na śniadanie można zjeść kanapkę z omletem i pastą z awokado, a na obiad – potrawkę z batatów ze szpinakiem i mięsem mielonym. Oczywiście znaczenie ma tutaj jakość składników oraz odpowiednia porcja dania.

Czego nie jeść przy cukrzycy?

Należy przede wszystkim wykluczyć te produkty spożywcze, które przyczyniają się do znacznych wahań poziomu glukozy we krwi. W związku z tym, że cukrzyca zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu zaleca się również wykluczenie produktów sprzyjających tym schorzeniom.

W menu dla cukrzyka nie ma miejsca na m.in.:

  • węglowodany proste;

  • kwasy tłuszczowe nasycone;

  • tłuszcze trans.

Dlatego należy wykluczyć lub ograniczyć do niezbędnego minimum spożywanie takich produktów jak np. masło, wołowina, olej kokosowy, olej palmowy, wysokotłuszczowe produkty mleczne, fast foody, słodycze, słone przekąski.

Cukrzyca wcale nie musi wiązać się z koniecznością rezygnacji ze smacznego jedzenia. Menu dla cukrzyka powinno być zróżnicowane – może uwzględniać także słodkie przekąski. Aby jednak mieć pewność, że odżywiasz się zgodnie z zasadami, warto zapisać się na konsultacje dietetyczne online. Dietetyk kliniczny ułoży odpowiedni jadłospis, który będzie uwzględniał to, co cukrzyk musi jeść, a czego nie powinien spożywać.