Pomysły na szybki obiad – sprawdź, co możesz ugotować

obiad

Są takie dni, kiedy czas płynie nieubłaganie szybko. Wówczas stanie w kuchni nie jest rzeczą, na którą mamy ochotę. To dobry moment, by sięgnąć po sprawdzone przepisy na szybkie dania, które będą treściwe i smaczne. Co przygotować na szybki obiad?

Jak oszczędzić czas w kuchni?

Przygotowywanie obiadów wcale nie musi być żmudne i długie. Szybki obiad w Bytomiu nie wymagają stania przy garach wielu godzin. Najważniejsze to mieć w domu produkty, z których zawsze można ugotować pożywne dania. Takimi produktami są: ryż, makaron, przecież pomidorowy, pierś z kurczaka czy warzywa. Czas w kuchni pozwoli również przygotowanie tygodniowej rozpiski obiadowej. Dzięki temu, wchodząc do kuchni nie trzeba się będzie zastanawiać, co przyrządzić na obiad. Warto także wekować czy zamrażać nadwyżkę dań. To pozwoli na szybkie odgrzanie posiłku, gdy nie będziemy mieć czas na stanie w kuchni.

Co przyrządzić na szybki obiad?

Szybkimi i smacznymi daniami obiadowymi, są wszelkie dania jednogarnkowe. Ich zaletą jest nie tylko szybkość przygotowywania, ale również fakt, że nie ma po nich dużej ilości zmywania. Jedną z propozycji jest boloński garnek. Danie przyrządza się maksymalnie w 25 minut. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju w garnku, następnie dodajemy do nich mięso mielone i podsmażamy. Kiedy mięso będzie usmażone, zalewamy całość bulionem. Do gotującego się mięsa wrzucamy szklankę mrożonego groszku i marchewki oraz szklankę makaronu. Gotujemy około 10 minut, a na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku.

Kolejnym szybkim i prostym daniem obiadowym są tortille z kurczakiem. Pierś z kurczaka podsmażamy w przyprawach – pieprz, sól, czosnek, papryka mielona ostra, gyros. Kapustę pekińską kroimy i dodajemy do niej kukurydzę i majonez. Na placki tortilli wykładamy ketchup lub sos pomidorowy, kładziemy surówkę z kapusty i kurczaka. Zawijamy i zapiekamy w opiekaczu. Pyszne danie gotowe.

Szybkie obiady nie są wcale wymagające. Wystarczy kilka składników, by przygotować niezwykle smaczne i pożywne danie.